Publicerad Lämna en kommentar

Går min motorcykel igenom besiktningen med dessa LED-lampor?

En viktig fråga är förstås om din motorcykel blir godkänd i besiktningen med våra LED-lampor monterade.

Vi önskar att det fanns ett enkelt svar på den frågan.

Vi kan dessvärre bara hänvisa till de lagar som finns. Tyvärr så verkar det ibland ganska godtyckligt vad besiktningen godkänner och inte. Delvis beror detta på förvirring mellan den svenska lagen och de EU-lagar som ska vara överordnade.

Det innebär att vi inte kan ge några garantier för att din motorcykel ska gå igenom besiktningen. Den borde gå igenom.

Det vi kan säga är att:

  • lagen tillåter DRL-lampor i dagsljus så länge de är inkopplade via en separat strömbrytare
  • all belysning ska vara E-märkt

Om du har bytt huvudstrålkastare på din Honda Transalp Mk1

Om du kommer till besiktningen med en Transalp Mk1 med en huvudstrålkastare som avger vitt ljus så är det ganska uppenbart att du har bytt den. Detta kommer att fånga besiktningsmannens intresse.

Våra strålkastare (inte alla extraljus/DRL) har korrekt E-märkning och borde bli godkända. Men vi kan inte garantera att din besiktningsman godkänner din motorcykel. Vi hör att det förekommer besiktningskontorllanter som tror att alla LED-lampor är dåliga. Då har man inte hängt med i den enorma utveckling som skett med LED-lampor de senaste åren.

Vill du vara säker på att få igenom din motorcykel så bör du spara din ursprungliga huvudstrålkastare och montera tillbaka den för besiktningen. Det är faktiskt inte så krångligt. Eftersom våra utbytesstrålkastare passar direkt i originalfästena och har samma kontakter som original, så går bytet snabbt och smärtfritt. Och vi lovar att uppgraderingen av ljuset, säkerheten och utseendet gör bytet värt besväret.

Sedan kan du förstås välja att chansa. De flesta besiktningsstationer låter dig göra ombesiktning utan tidsbokning nuförtiden, men det kostar förstås några hundralappar att åka på ombesiktning.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *