Publicerad Lämna en kommentar

Bra att veta om LED-lampor

Vanliga frågor om LED-lampor på motorcyklar

Här är några saker som är bra att veta om LED-lampor.

Glöm watt! Nu anges ljusstyrka i Lumen.

Förr brukade vi ange ljusstyrka med antal watt, eftersom vi alltid refererade till lampor med glödtråd. Dessa gav alla ungefär samma ljusstyrka vid en viss effektförbrukning.

Så är det inte längre.

En 10 watt LED-lampa kan lysa lika kraftigt som en 100 watt glödlampa. Därför kan vi inte lägre använda watt för att tala om hur starkt lampan lyser.

Watt talar bara om effektförbrukningen, och då är det bättre ju lägre det värdet är.

Alltså, lägre watt = bättre.

Ljusstyrkan anges i Lumen.

LED kräver rätt polaritet

Till skillnad från en vanlig glödlampa så lyser inte en LED-lampa om du ansluter + och – fel. Vissa LED-lampor har elektronik inbyggd som korrigerar om du ansluter dem fel, men generellt så gäller det att du måste ansluta + och – rätt.

LED-blinkers kan blinka snabbare

Blinkers, eller körriktningsvisare som det egentligen heter, får inte blinka snabbare än 90 blinkningar per minut (± 30). När du kopplar på LED-blinkers på en motorcykel eller ATV med ett blinkrelä som är avsett för vanliga lampor, så kommer LED-lampan att blinka snabbare eftersom den inte har någon resistans som en vanlig lampa har.

Det fixar du genom att koppla in ett motstånd tillsammans med lampan. Vi anger lämpliga värden tillsammans med våra blinkers-LEDs.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *